Nov 27, 2009

Kembali Kepada Sejarah Sebenar, Bukan "Sejarah KBSM"

Walaupun lebih daripada 52 tahun kita merdeka, pemimpin negara ini hanya mampu untuk melahirkan generasi muda yang racist dan sombong. Perpaduan di kalangan rakyat Malaysia makin teruk jika dibandingan sebelum merdeka. Sejarah membuktikan UMNO telah menjadi halangan kepada perpaduan kaum sejak sebelum merdeka lagi.

Datuk saya pernah memberitahu saya sebelum meninggal dunia, dulu masa zaman muda mereka tidak pernah membezakan diri mereka walaupun berasal daripada berlainan kaum. Orang Melayu bercucuk tanam di kampung, orang India pula menoreh Getah, manakala orang Cina lazimnya berniaga. Ini merupakan kegiatan rakyat Malaya, walaupun mereka begitu terpisah dalam aspek sosio-ekonomi, meraka tidak pernah menanam sifat perkauman atau syak wasangka terhadap satu sama lain.

Apa yang berlaku sekarang? Rata-ratanya sombong! Bagaikan kemerdekaan negara dicapai dengan begitu senang, mungkin ‘sejarah buku teks’ telah membutakan generasi muda sekarang. Yang mereka tahu hanyalah UMNO yang berjuang untuk kemerdekaan negara. Perjuangan kemerdekaan pelbagai kaum Malaya telah wujud seawal 1940an lagi. Perjuangan AMCJA-Putera telah dilupakan oleh sejarah sebagai pejuang untuk seluruh rakyat Malaya pada masa itu.


Wahai kawan-kawan, sedarkah anda bahawa perpecahan ditanam oleh pemimpin kita sendiri untuk kepentangan politk mereka? Dan mengapakah kamu mudah dipengaruhi oleh unsur-unsur racist mereka? Bukankan kita ada akal fikiran sendiri? UMNO memisahkan rakyat Malaysia melalui politik perkauman sejak sebelum merdeka lagi. Tetapi AMCJA-PUTERA telah menyatukan seluruh rakyat Malaya pada 1940an. Sejarah membuktikan bahawa semua kaum di negara ini pernah mengelarkan diri mereka sebagai ‘Melayu’, begitulah kuatnya persefahaman kita pada masa itu.


Saudara dan saudari yang dikasihi, 1Malaysia yang dilaungkan oleh Najib tidak ada maknanya jika politik perkauman tidak dihapuskan. 1Malaysia? Bolehkah seorang bukan Melayu manjadi Perdana Menteri di negara ini dibawah UMNO? Kelakar kan? Inilah 1Malaysia Najib! Masing-masing masih dengan fahaman kelompok sendiri, memaki hamun antara satu sama lain. Perkataan yang menyakitkan hati sering dipermainkan oleh generasi muda. Dan semestinya tiada kesaksamaan dalam pembahagian kuasa!


‘Ooi Keling’! Begitulah panggilan kawan saya yang menyakitkan hati. Janganlah! Datuk dan Nenek kita tidak pernah mengasuh kita menjadi racist. ‘Melayu malas’! itulah yang diembangkan oleh segelintir masyarakat Cina dan India di kedai-kedai kopi. Yang sebenarnya Melayu malas atau Melayu dimalaskan? Minta maaf saudara dan saudari, saya terpaksa berterus terang. UMNO yang memalaskan orang Melayu dengan suapan terus ke mulut. ‘Cina babi’, itu ungkapan oleh kebanyakkan orang Melayu dan India mengutuk Cina. Walau sesiapun yang bersalah dalam hal ini, yang penting kita perlu hindari perbuatan seumpamanya.


Video yang saya sertakan menunjukkan betapa eratnya hubungan rakyat Malaya sebelum merdeka. Namun UMNO telah memusnahkan perpaduan tersebut dengan menyokong Perlembagaan Persekutuan pihak British yang berunsurkan perkauman. Pada masa yang sama British juga telah mengisytiharkan darurat disebabkan perubahan mentaliti yang dibawa oleh AMCJA-PUTERA. Kandungan video ini juga menunujukkan perbezaan Perlembagaan Persekutuan yang dibawa oleh British/UMNO dan Pelembagaan Rakyat yang dibawa oleh AMCJA-PUTERA.

Mari Bersatu saudara dan saudar
i sekalian! Saksikan video 10 Tahun Sebelum Merdeka (3/4 & 4/4):

10 tahun sebelum merdeka (3/4):


10 tahun sebelum merdeka (4/4):

Nov 26, 2009

Ulang tahun HINDRAF ke-2: Kecelaruan atas pendirian politik, krisis kepimpinan, penyalahgunaan dana, janji-janji kosong, dan politik perkauman

HINDRAF mengkhianati kaum India
HINDRAF merupakan faktor kesedaran politik kaum India di negara ini. Pendekatan berkecuali HINDRAF dalam politik pada mulanya telah menyebabkan kaum India di negara ini amat mempercayai perjuangan tersebut, namun setelah Uthayakumar membentuk Human Rights Party (HRP), rata-rata kaum India di negara ini terasa dikhianati. Mereka sebenarnya ingin melihat HINDRAF dan Uthayakumar tidak terlibat dalam politik sebaliknya menjadi suara bebas.

Masih terdapat rakyat Malaysia yang percaya pada perjuangan 'kosong' Uthaya yang cuba mengalihkan sokongan HINDRAF untuk keuntungan politiknya peribadi Uthayakumar dan konco-konconya.

HINDRAF/HRP lebih berfungsi sebagai pengkritik Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat. Daripada melakukan perkara ini, mereka seharusnya duduk semeja dan berbincang dengan kedua-dua pihak untuk kemajuan etnik India di Negara ini. Ini jelas menunjukkan bahawa HINDRAF/HRP lebih bertumpu untuk permainan politik, bukan untuk kemajuan etnik.


Krisis kepimpinan
Waythamoorthy, Uthayakumar, Kenghadaran, Manoharan, Ganapathirao dan Vasantha Kumar adalah pemimpin yang bekerja keras untuk membentuk HINDRAF. Mereka juga bertanggungjawab memimpin etnik India Malaysia berdemonstrasi menunjuk perasaan mereka terhadap kerajaan persekutuan pada 25 November 2007 yang lalu. Dan Selepas itu kerana bimbang kemungkinan dia akan ditangkap dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Waythamoorthy melarikan diri ke London, jadi lima pemimpin yang selebihnya ditahan di bawah akta tersebut.

Semasa dalam tahanan, kebenaran mula tersebar apabila Vasantha Kumar menyatakan Uthayakumar telah menyalahgunakan wang HINDRAF, sejak itu kepimpinan HINDRAF mulai berkecai dengan adanya pemimpin tamak sebegini. Krisis kepimpinan dalam HINDRAF makin parah apabila Vasantha Kumar dan Ganapathirao membentuk HINDRAF baru dengan membentuk pasukan lain. Mereka juga mendesak Waythamoorthy kembali ke Malaysia untuk menghadapi apa jua cabaran untuk membuktikan bahawa dia adalah pemimpin sejati.


Penyalahgunaan dana HINDRAF
Selepas Vasantha Kumar ketika dalam tahanan ISAnya mendedahkan tentang penyelewengan dana oleh Uthayakumar, V Ganapathirao pula menuduh abang Uthaya iaitu Waythamoorthy yang menggunakan wang HINDRAF untuk kegunaan peribadinya semasa di bawah perlindungan politik di London.

Jutaan Ringgiat yang diderma oleh masyarakat India ketika perhimpunan besar-besaran HINDRAF lesap begitu sahaja! Sehingga hari ini, Uthaya dan abangnya Waythamoorthy gagal untuk menjawab persoalan tentang isu ini. Dalam beberapa insiden yang lain, mereka menolak untuk memberikan komen apabila ditanya.


Perjuangan HINDRAF ‘digunapakai’ oleh Waythamoorthy, Uthayakumar, Thanenthiran dan Jeyathas untuk kepentingan politik peribadi
Hakikatnya HINDRAF dan Makkal Shakthi adalah milik rakyat. HINDRAF adalah rakyat dan rakyat adalah HINDRAF, namun kebanyakkan pemimpin telah ‘mengunapakai’ HINDRAF untuk kepentingan politik dan mereka juga menolak untuk mendengar suara rakyat secara keseluruhanya.

Waythamoorthy dan Uthayakumar mungkin telah merancang awal untuk 'mengumpul' duit ynag banyak menerusia penglibatan mereka dalam kancah politik. Tetapi masalah yang perlu dipertimbangkan adalah sokongan masyarakat, jadi mereka membuat keputusan untuk mengalihkan sokongan rakyat terhadap HINDRAF ke parti barunya. Kebenaran yang memalukan ini sememangnya sukar untuk dipercayai, tetapi cuba anda melihat kepada kenyataan akhbar yang dikelurkan oleh mereka, kesemuanya tertumpu untuk menyerang kerajaan dan pembangkang, bukanya untuk memperjuangkan janji-janji yang telah ditaburkan.

Thanenthiran adalah seorang lagi pengkhianat yang pada mulanya dipilih sebagai koordinator HINDRAF oleh Waythamoorthy telah membentuk parti politik lain untuk kepentingannya pula. Dia telah ‘menjual’ Makkal Shakthi’ kepada Najib semasa pembentukan Parti Makkal Shakthi. Dia juga menyuarakan sokongnya terhadap rejim yang kejam tersebut.

Sebahagian besar daripada kita masih berfikir bahawa mengapa Jeyathas juga tersenarai, tetapi dia tidaklah seburuk yang anda fikirkan. Saya kasihan terdap dia kerana menunjukkan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Uthayakumar sejak beberapa tahun yang lalu. Pada hakikatnya, Uthayakumar menggunakan Jayathas untuk tujuan peribadi. Oleh kerana itu saya mengharapkan bahawa Jayathas menyedari bahawa dia juga disenarikan dalam kumpulan 'pengkhianat' kaum India di negara ini kerana menjdi pembantu Uthaya.


Janji-janji kosong
Uthaya berjanji tidak akan menjalankan demonstrasi jalalanan selepas ini walaupun apa yang terjadi, namun dia berbalik ke tabiat lamanya. Beliau telah menganjurkan beberapa siri protes yang berlainan untuk menunjukkan ketidakpuasan hatinya. Yang sebenarnya protes-protes tersebut adalah publisiti murahan untuk parti barunya.

Dalam pada itu, masyarakat India juga ingin tahu tentang ‘landmark plan’ yang dia kata bahawa beliau telah rangkakan semasa berada dalam tahanan ISA. Adakah ini lagi satu penipuan besar? Kita sama-sama tunggu dan lihat!

TOLAK HINDRAF, KATAKAN TIDAK PADA PERKAUMAN


Politik perkauman
Parti Hak Asasi Manusia (HRP) dan HINDRAF menyumbang kepada pemecahan kaum India dalam arena politik perdana. Generasi muda harus menolak politik perkauman yang membawa kepada pemecahan antara kaum di negara ini. Kaum India di negar ini perlu meletakkan kepentangan negara Malaysia terlebih dahulu daripada hak minoriti.

MIC ditubuhkan pada tahun 1946, PPP dibentuk pada tahun 1953 diikuti oleh IPF, MIUP, Mindraf dan MMSP, dan akhirnya HINDRAF muncul sebagai Huma Rights Party. Jadi apa yang membezakan MIC dan HINDRAF/HRP? Kesemunya memperjuangkan politik perkauman dan tidak salah jika kita melabelkan mereka sebagai ‘racist’.

Marilah kita berganding bahu membina Malaysia untuk semua rakyat Malaysia tidak mengira kaum dan agama dengan menolak politik perkauman. Warga miskin dan kaum minoriti akan mendapat perhatian yang samarata jika politik perkauman dihapuskan.

Nov 25, 2009

HINDRAF 2nd anniversary: Confusion over the political approaches, leadership crisis, misuse of funds, empty promises, and racial politics

HINDRAF betrayed Malaysian Indians

It’s a fact that Malaysian Indians awakened from the HINDRAF factor because of its previous apolitical approach in fighting for the ethnic rights. But now since HINDRAF formed Human Rights Party, people feel betrayed by Uthayakumar. Many of Malaysian Indians trusted Uthaya’s leadership and HINDRAF leadership very much before he turned as a politician.

Still some of the Malaysian Indians believe his ‘empty’ struggle which he has transferred the support from HINDRAF to his own political benefit. HINDRAF/HRP is now more to criticise both Barisan Nasional and Pakatan Rakyat. Instead of doing this, they should sit in the same table, work and discuss with both of the parties for ethnic Indians well beings. This clearly shows that HINDRAF/HRP is more to play politics, not for helping the Indians.Leadership confusion


Waythamoorthy, Uthayakumar, Kenghadaran, Manoharan, Ganapathirao and Vasantha Kumar are the HINDRAF top leaders who worked hard to form the organ and lead Malaysian ethnic Indians fought against federal government on 25 November 2007. But since Waythamoorthy ran away to London fearing that he could be arrested in Internal Security Act Malaysia, the rest five of them were arrested under the security act.


During the detention, the truth revealed when Vasantha Kumar stated that Uthayakumar has misused the HINDRAF’s money, since then HINDRAF’s leadership broken into pieces. The leadership crises are worsening when Vasantha Kumar and Ganapathirao joined a hand forming another team. They also wanted Waythamoorthy to back to Malaysia to face whatever possiblities if he is a true fighter.


Misused of HINDRAF funds


After Vasantha Kumar during his ISA detention revealed the ugly truth about the misuse of fund by Uthayakumar, V Ganabatirau has accused the P Waythamoorthy of using millions of ringgit collected from the people for his personal use while in self-imposed exile in London several months ago.

The millions of ringgit that collected from Malaysian Indians during the HINDRAF rally lost just like that, Uthayakumar and Waythamoorthy failed to tell the truth about the fund. In several other occasions, they refused to answer about this claim.HINDRAF hijacked by Waythamoorthy, Uthayakumar, Thanenthiran and Jeyathas


When we talking about HINDRAF and Makkal Sha
kthi, it all belongs to the people. The people is HINDRAF, and the HINDARF is people. But the leaders 'hijacked' Indians for their own benefits and refuse to hear people's voice.

Waythamoorthy and Uthayakumar might have planned to ‘collect’ more money by involving in politics. The problem to consider was peoples support, so the both used HINDRAF to form own political party. The shameful truth is hard to believe, but just look at their press statements nowadays, all focusing on attacking government and opposition, not fighting for the pledge of minority.

Waythamoorthy appointed HINDRAF co-ordinator Thanenthiran is another traitor in fact. He ‘sold out’ Makkal Shakti to Najib by forming Mak
kal Shakthi Party which support the cruel government. The Malaysian Indians again betrayed by HINDRAF leaders.

Most of us still thinking that why Jeyathas also in this list, but he is not that bad as you think. I pity of this man, who being loyal to Uthayakumar since long time ago. Uthayakumar is using this man for his purpose, hope Jayathas realise it when he is also highlighted in ‘traitors’ list.Empty promises


After few months promising that he will not organise any street protest, and now he is going to his old habit. He organised several protests to show his dissatisfactions. Such protests are nothing more than cheap publicities for his new race based party, Human Rights Party (HRP).

Between that, I wish to know his ‘landmark plan’ that he said he has been created during his ISA detention. Is he cheating the Malaysian Indian again and again? Let wait and see.

REJECT HINDRAF, SAY NO TO RACISM


Racial politics


In reality, Human Rights Party and HINDRAF are racially dividing Malaysian Indians from the mainstream politics and organizations. Younger generation should reject such movements push for racial lines which will bring us backward in uniting with other ethnic
s in our nation.We ethnic Indians in Malaysia must put Malaysia’s interest first before our minority interest.

MIC formed in 1946, next PPP formed in 1953 followed by IPF, MIUP, Mindraf and MMSP, and finally HINDRAF reemerge as HRP (Human Rights Party). So what's the different between MIC and HINDRAF/HRP now? All of them are in same group which we can call them as racist.

Let’s work with other races in building a Malaysia for all Malaysians. Let’s fight for the removal of racial politics, in fact all the minorities get benefit if racial politics removed and the poor citizen/minorities will get equal attentions from the government.

JOIN BANGSA MALAYSIA: