JOIN BANGSA MALAYSIA:

Oct 23, 2009

Physical appearance is a major criterion to be a teacher?


According to Joanna, a teacher trainee from Rajang Teachers Training College, she was told to withdraw from training Course either to slim down herself to return to the college on the following year. Joanna who weighed 110kg was graduated from Universiti Tenaga National (Uniten) in business administration. Read here- Ministry to look into allegation of discrimination


A senior official from the Rajang Teachers' Training College in Kuching told her that she was too fat to be a teacher, so finally she had no choice than withdrew from the course. However Education Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said the ministry had never discriminated against trainee teachers based on their appearance.

Joanna’s appearance doesn’t stop her to be successful is certain teaching criteria as other trainees also. According to Joanna she had asked for a refund of her registration fee from the ministry due to the incident. The personal remarks from the senior officer drew attention from education ministry and also Sarawak Teachers Union (STU).

JOANNA GILBERT ASSON

-click on the image to enlarge

5 comments:

Johan said...

sometime when a person in high position make his 'own policies', this is not good for Malaysia and i can say it as misuse of power by a government servant!

throw him out of the job, please!

eN. tEddY said...

joanna is too sensitive...
i pun pernah dikutuk lecturer sebab badan yang gemuk but i manage to did the 2.4km test in the time...
as kata2 lecturer tu sebenarnya memeberi semangat...
bukan nk racist...tp kebanyakkan guru pelatih terutamanya yg berbangsa Cina ni manja2...
pergi BIG nk masuk hutan pun takut..kena pakai glove,kena pakai losyen...ckgu apa manja2 macam tu??cikgu kena laa kuat...this joanna dunno the reality of being a teacher...

vasantarao appalasamy said...

saya setuju dengan En Teddy,
namun dalam isu Joanna ini, pegawai tersebut telah mengarahkan Joanna supaya berhenti terus atau menyambing semula pada tahun yang akan datang..

ini adalah satu penyalahgunaan kuasa, sedangkan dalam etika keguruan tidak ada terdapat peraturan tersebut...

Munir Simpang said...

apa yang ditekankan dalam bidang keguruan adalah kebolehan mengajar dan kretiviti/kepelbagian pengajaran oleh guru, bukannya saiz badan ataupun rupa paras

2Lt Peh Hoo Guan said...

En Teddy, saya sokong yg cikgu ni kena kuat, especially mental la..pelajar2 sekarang nih kdg2 mmg melampau...sampaikan nak melawan cikgu, yang jadi mangsa mostly cikgu wanita..kdg2 tu sampai menangis dalam kelas tk tahan dengan keras kepala students

pasal chinese lemah tu...kdg2 tu memang chinese ni manja sket...biasalah town chinese x besa hidup susah..but just nak kongsi pengalaman saya lah, masa saya belajar kat Univ dulu, saya masuk PALAPES..n thr r 5 chinese together with me enlist in the unit diorang ni pun budak bandar jugak , boleh dikatakan saya je lah satu2 nya pegawai kadet chinese yg berasal dari kampung.. suprisingly, disiplin diorang ni mmg agak tinggi, bersemangat, apa2 kena buat, masuk hutan, jalan dalam paya, crawl dalam selut, gali kubu, diorang soldol jerr...they managed to complete the 3 years stint of the army officer training and being commisioned as 2nd Lt.

In this case of Joanna ni, memang takpatut lah...apa logiknya nak jadi cikgu x bleh pasal overweigh...at least kalu dia dapat mengajar tu ok lah...